Antara kesan buruk teknologi- mengurangkan sifat ''kemanusiaan''


Dunia kini merupakan dunia yang tiada sempadannya..Manusia telah dihujani dengan pelbagai teknologi canggih,mampu menghubungkan yang jauh dan mengeratkan yang dekat..Namun adakah teknologi ini membantu dalam amalan gaya hidup sihat setiap manusia?


Manusia  telah menjadi secara semula jadi, responsif kepada suara-suara yang 'automatik'. Manusia seolah-olah bergantung kepada enjin-enjin carian yang mempunyai semua jawapan tetapi tiada jiwa. Adakah penggunaan teknologi telah mengurangkan sifat seperti manusia?

Menurut artikel Bill Keller “The Twitter Trap” dalam New York Times, manusia memang menuju ke arah tersebut. Rangkaian sosial, menurutnya, menggantikan perbualan sebenar. Keupayaan manusia untuk menjalin hubungan dan berbual seperti biasa sesama sendiri telah sampai kepada tahap penurunan yang melampau.

Bagi kebanyakan orang dalam lingkungan usia saya, senarai perkara-perkara yang dibuat pada setiap hari adalah seperti berikut: buka dan semak Facebook, Twitter, E-mel. 'Log in', 'log off', klik kanan, klik kiri, menjarakkan dan 'Enter'.
log in blog,semak balas komen,lihat trafikk,fikirkan idea update entri terbaru dan blogwalking.Sampainya pukul 12 tengahari, saya mungkin belum lagi berinteraksi dalam perbualan sebenar, sebaliknya saya telah bercakap dengan rakan-rakan saya menerusi Whatsapp,BB,,mahupun Facebook Massenger

Apa yang akan lebih membuat manusia berasa lebih rugi?
- jika manusia terpaksa mengalami satu hari tanpa suara, atau tanpa apa-apa interaksi dengan teknologi digital?


Saya mengajukan soalan ini kepada beberapa rakan saya, dan kesemuanya menjawab 'teknologi'.
Kata seorang kawan,“Saya pasti anda tahu jawapan saya,”
“Tiada internet seperti tiada oksigen,” kata seorang lagi.
Terus terang, saya bersetuju dengan mereka.
Terutama pada zaman ini, di mana hampir semua interaksi ialah ditakrifkan secara digital, manusia telah menyesuaikan diri untuk berkomunikasi melalui medium digital ini. Teknologi mempunyai sifat yang pelik yang mana manusia berupaya berasa bersama dalam satu kelompok hanya dengan adanya sambungan Wifi yang berdekatan mahupun 3G

Adakah anda pasti sama ada laman-laman web baru ini benar-benar 'sosial'??
Tidakkah manusia merasa ada sesuatu yang palsu mengenai kemesraan di Facebook dan sesuatu yang maya tentang interaksi dalam Twitter.??

Apa yang penting dalam kehidupan namun telah hilang dek arus teknologi sekarang ialah kerumitan,kesabaran,kebijaksanaan,kemesraan dll walhal ini adalah perkara yang penting dalam kehidupan..
                                                                                                             

Bersetuju dengan kata-kata Keller, saya juga percaya yang teknologi telah menghakis elemen-elemen teras yang membentuk manusia. Teknologi-teknologi ini juga memencilkan kami dari satu sama lain, dengan mudah menghubungi kami kepada orang jauh namun ia merosakkan interaksi dengan orang yang di hadapan kami.

nota sisipan:waspada dengan pengaruh teknologi...

                                                                                                                                      

contengan; :::::::saveqmm:::::::
                                                                                                                                                                           ~webteamcrew~

0 comments:

Tawau WebTeam's Logo

Tawau WebTeam's Crews

Tawau WebTeam's Blog List